Субота, 5 Жовтня, 2024

Перемовини президента США Джо Байдена та спікера палати представників США Кевін Маккарті щодо підвищення боргового ліміту заплановані на вечір понеділка. Байден закликав конгресменів без умов підвищити борговий ліміт, щоб не допустити дефолту США, однак опозиційна Республіканська партія, що контролює більшість в Палаті представників, висунула низку умов для такого голосування, зокрема щодо різкого скорочення соціальних видатків. У Байдена назвали ці вимоги неприйнятними.

Представники Байдена та Маккарті вели перемовини впродовж вихідних, коли Байден був у Хіросімі на саміті "Групи семи". Байден скасував візити до Папуа Нової Гвінеї та Австралії, щоб повернутись до Вашингтона раніше і продовжити перемовини щодо збільшення боргового ліміту.

У неділю політики провели телефонну розмову, яку Маккарті назвав "конструктивною". Однак вже в понеділок перед зустріччю в Білому домі Маккарті розкритикував позицію провладної партії і звинуватив демократів у тому, що вони "мають залежність від видатків".

Міністерка фінансів США Дженет Єллен ще раз підтвердила у вихідні, що уряд зможе не впоратись із поточними платежами вже в червні. "Я вказала в своєму листі до Конгресу, що, за очікуваннями, ми не зможемо платити за всіма нашими рахунками на початку червня і, можливо, вже 1 червня", – заявила посадовиця в інтерв'ю NBC на вихідних.

Якщо перемовини затягнуться, це може викликати нестабільність на фондових ринках, кажуть оглядачі. У випадку ж дефолту, попереджає Єллен, наслідки для економіки США та світу будуть катастрофічними. Раніше в листі до Конгресу Єллен зауважувала, що дефолт "зашкодить позиції США як світового лідера і поставить питання про здатність захищати інтереси національної безпеки".

Дивіться також: Чи загрожує США дефолт? Пояснюємо