П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Під час свого першого візиту до Саудівської Аравії президент України Володимир Зеленський закликав арабських лідерів не піддаватися російському впливу.

Як зауважують оглядачі, український лідер розпочав новий дипломатичний тур для зміцнення міжнародної підтримки у країнах, що не належать до Заходу, напередодні довгоочікуваного українського контрнаступу.

«Починаю мій перший в історії візит до Королівства Саудівська Аравія з метою зміцнення двосторонніх відносин і зв’язків України з арабським світом. Політв'язні в Криму та на тимчасово окупованих територіях, повернення наших людей, Формула миру, енергетична співпраця. Королівство Саудівська Аравія відіграє значну роль, і ми готові вивести нашу співпрацю на новий рівень», – повідомив Зеленський у Twitter.

Президент Зеленський зустрівся зі спадкоємним принцом Мухаммедом ібн Салман аль-Саудом, який у вересні минулого року взяв участь у поверненні з російського полону 10 іноземних військовополонених, які були ув'язнені на підконтрольних російським військовим українських територіях.

Тоді Росія та Україна здійснили масштабний обмін військовополоненими, під час якого Києву передали 215 військових, зокрема командирів та бійців полку "Азов", а Москві – 55 російських військових та українського політика та бізнесмена Віктора Медведчука, у поверненні якого був зацікавлений особисто президент Росії Володимир Путін.

Президент Зеленський подякував саудівському лідеру за його участь у цьому обміні та висловив сподівання на продовження спільних зусиль заради звільнення бранців, мовиться у повідомленні президентської прес-служби.

Зеленський говорив і про звільнення та повернення політв'язнів, жителів окупованого Криму та інших захоплених Росією територій.

«Більшість тих, кого торкнулися репресії в Криму, – мусульмани», – зазначив Зеленський, чия делегація включає і лідера кримських татар Мустафу Джемілєва.

Виступаючи у п’ятницю на саміті Ліги арабських держав у столиці Саудівської Аравії, Джидді, Зеленський закликав арабських лідерів допомогти врятувати українців «з кліток російських тюрем». При цьому він звернувся не лише до багатих країн Перської затоки, які підтримують теплі стосунки з Росією, а й до сирійського лідера Башара Асада, який має тісний військовий союз з Росією.

«На жаль, є деякі у світі, і тут серед вас, хто закриває очі на ці клітки та незаконні анексії, і я тут, щоб кожен міг чесно на це поглянути, як би росіяни не намагалися впливати на їхній погляд», – сказав Зеленський.

Агентство Associated Press звернуло увагу на те, що Зеленський, схоже, намагався провести паралель з неспокійною історією арабського світу, який також пережив вторгнення та окупації, коли він сказав, що ці країни зрозуміють, що Україна «ніколи не підкорятиметься ніяким іноземцям чи колонізаторам». Ось чому вона бореться.

Як зауважує газета New York Times, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та інші арабські держави уникали ставати на бік Росії чи України після ескалації вторгнення Москви майже 15 місяців тому. Вони заявляли, що вони не хочуть брати участь у змаганні великих держав і повинні мати можливість переслідувати власні інтереси.

Так, зокрема cаудівські чиновники намагалися підтримувати добрі відносини з обома сторонами конфлікту, координуючи дії з Росією та іншими виробниками нафти в картелі ОПЕК Плюс, щоб підвищити ціни на енергоносії.

З іншого боку, вони пообіцяли надати Україні 400 мільйонів доларів допомоги. Також Саудівська Аравія висловлювалася на підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, і, як мовиться у повідомленні прес-служби Зеленського, президент України подякував спадковому принцу Саудівської Аравії Мухаммеду за «принципову позицію в межах міжнародних організацій» та за фінансову підтримку.