П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

18 травня Україна вшановує пам'ять жертв примусової депортації кримськотатарського народу, на тлі репресій проти кримських татар, які російська окупаційна влада веде в Криму.

"79 років не стерли травму масової радянської депортації понад 230 тисяч кримських татар з Батьківщини … Російська окупаційна влада лише посилила свої репресії в Криму з початку несправедливої, неспровокованої повномасштабної війни проти України", – заявила посолка США в Україні Бріджит Брінк у відеозверненні 18 травня. "Росія прагне знищити кримськотатарську культуру, спадщину, ідентичність та пам’ять", – додала посадовиця.

"Як і 79 років тому, сьогодні Росія знову незаконно виселяє з Криму тисячі українців, зокрема дітей і кримських татар", – твітує посолка Великої Британії в Україні в дописі з нагоди Дня вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Цей день пам'яті геноциду кримських татар та День вишиванки є "нагадуванням, що "світло та темрява існують поряд. Важливо обрати вірний бік і допомогти добру перемогти зло", – твітує прем'єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте.

"Усі в Україні зараз впізнають це зло, – заявив президент України Володимир Зеленський про злочини радянського режиму проти кримськотатарського народу. – Через роки, змінивши свої символи, але не змінивши своєї сутності, зло повернулося. Щоб так само знищувати людей. Але цього разу ми його знищимо. Ми повинні це зробити".

Зеленський в цей день запропонував створити меморіал пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу, а також підписав указ щодо створення Консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції Криму та міста Севастополя.

"Це вже про конкретику повернення Криму в Україну, наших людей додому", – заявив український президент.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів, й учасників Міжнародної Кримської платформи, визнати депортацію кримськотатарського народу у 1944 році геноцидом.

"Лише перемога України та звільнення Кримського півострова зможе покласти край системним репресіям проти корінного кримськотатарського народу та відновити повагу до прав людини у світі", – йдеться в заяві МЗС.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що вимагатиме притягнення до відповідальності винних у геноциді кримських татар та вимагатиме створити міжнародні механізми, які б унеможливили нову російську агресію.

В інтерв'ю з Голосом Америки Чубаров сказав, що кримські татари, які повернулися з депортації 30 років тому, не вимагали відповідальності винних та відшкодування майна. Але події сьогодення «корегують наші підходи», сказав Чубаров.

«Те, що ми, я маю на увазі всіх – і себе, і кримських татар, і українців, і весь світ, який виявився неспроможний покарати, чи навіть визнати людиноненависницькою комуністичну ідеологію радянського режиму, який привів до мільйонів таких жертв, стало причиною того, що ми отримали нову агресію Росії», – сказав Чубаров у розмові з кореспонденткою Голосу Америки Наталкою Чуріковою.