Четвер, 3 Жовтня, 2024

Після масових розстрілів у Сербії, які сколихнули балканську країну, десятки тисяч людей знову вийшли на мітинги.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AP.

Протестувальники зібралися перед будівлею парламенту, після чого рушили до урядового кварталу, несучи попереду банер із гаслом "Сербія проти насильства". Зазначається, що демонстранти скандували гасла, що засуджували президента Сербії Александра Вучича та вимагали відставки ключових урядових осіб.

"Ми тут, щоб висловити певний тип бунту проти всього, що зараз нас оточує, але в першу чергу проти насильства, яке сталося в останні дні, і яке є навколо нас", – сказала жителька Белграда Невена Матич.

Також однією із вимог є реформування ЗМІ які, на думку мітингувальників пропагують насильство. Наприкінці акції протесту організатори оголосили нову дату мітингу – 19 травня.

Вони також повідомили, що парламент Сербії проведе спеціальне засідання, щоб обговорити вимоги протесту.

At the end of the protest, the organisers announced a new one for May 19.

They also said the Serbian parliament will hold a special session on Friday, the same date, to debate the protest demands.

Read more about today's protest: https://t.co/NWr1y7MIUp

BIRN pic.twitter.com/3SENMROecL

— Balkan Insight (@BalkanInsight) May 12, 2023

Під час стрілянини 3 та 4 травня в Сербії загинули 17 людей, у тому числі 8 дітей у початковій школі. Після цього біля всіх шкіл Белграда були розміщені працівники поліції.

Президент Сербії Александар Вучич засудив масові протести 9 травня і звинуватив опозицію в тому, що вона використовує національну трагедію для просування власних інтересів.

Нагадаємо, через стрілянину в школі внаслідок якої загинули діти, міністр освіти Сербії Бранко Ружич подав у відставку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.