Понеділок, 30 Вересня, 2024

У Кривому Розі інженер Михайло Дронов створив багатофункціональний безпілотний літак SkyNetUa. Його можна застосовувати для розвідки та завдання ударів. Розробник планує представити БпЛА Міністерству оборони України. Про це йдеться в сюжеті телеканала «Перший криворізький».

Розробник спочатку задумував SkyNetUa в якості “камікадзе”, проте потім додав до нього механізм скидання боєприпасів. БпЛА зміг підняти корисне навантаження вагою 3,5 кг під час останніх випробувань. Висота скидання залежить від умов, а також дальності огляду оператора, але з 200 м дрон може влучити у ціль.

За словами Дронова, його БпЛА досить маневрений, хоч і не як звичайний квадрокоптер. Він може працювати по цілях, що рухаються і доволі низько спускатися, щоб працювати на невеликій висоті.

Оснащений електричним двигуном SkyNetUa може розганятися до 100 км/год. Тривалість польоту складає приблизно дві години. Даний безпілотник може скидати кумулятивні, фугасні (82 мм міна), термобаричні або штатні боєприпаси, наприклад, заряди для гранатомета РПГ-7. На ньому також встановлена камера з десятикратним оптичним та восьмиразовим цифровим наближенням.

Оператор отримує відео з БпЛА у режимі реального часу на відстані до 25 км, але якщо використати другий дрон в якості ретранслятора, то її можна збільшити вдвічі. Канал зв’язку добре захищений від засобів РЕБ, які активно використовуються ворогом.

Наразі Михайло Дронов доробляє наземну станцію управління. Вартість готової складає близько 6 тисяч доларів, розробник збирає її власноруч, проте йому все одно необхідно витратити на деталі 2 тисячі. Собівартість одного такого БпЛА становить 4 тисячі доларів. Проєкту зараз не вистачає фахівця з електроніки та програміста для створення програмного забезпечення.

По завершенню проєкту, розробник планує пройти випробування Міністерства оборони та підписати контракт на серійне виробництво SkyNetUa.