Неділя, 29 Вересня, 2024

Президент Чехії Петр Павел 29 квітня відвідав Дніпро. В рамках офіційної зустрічи чеської делегації та керівників ДніпроОВА була обговорена низка стратегічних питань: відбудова регіону, аспекти взаємодії у гуманітарній сфері, енергетиці, освіті та медицині. Про це повідомляє пресслужба ДніпроОВА.

Зокрема, було підписано меморандум щодо виготовлення сучасного медичного автобуса для Дніпропетровської області – “реанімаційного відділення” на колесах. Одночасно допомогу в ньому зможуть надавати 12 пораненим.

“Вже зараз готуємося до відновлення того, що розбив ворог. Щось робимо власними силами. Підтримують нас й міжнародні партнери. Чехія взяла шефство над областю. Тобто допомагатиме з відбудовою. Звернув їхню увагу, що найперше маємо відновити навчальні заклади. А ще подбати про реабілітацію наших військових”, – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

У регіоні пошкоджено близько 100 шкіл та понад 50 садочків.

Президент Чеської Республіки Петр Павел наголосив, що країна відкрита до співпраці та пропозицій.

 

“У Дніпропетровській області ми будемо концентруватися на відбудові і гуманітарній сфері. І ще один напрямок – медична сфера, – зазначив Петр Павел. – Також акцентуємо на енергосфері і на освіті”, – підтвердив Президент Чехії.

Також в рамках візиту Сергій Лисак та Петр Павел відвідали переселенців у гуртожитку профтеху.

“Через війну вони втратили все, що так довго плекали і будували. Переселенці. З повномасштабним вторгненням область прийняла майже 400 тис таких людей”, – нагадав Сергій Лисак. “Більшості повертатися немає куди. А тому вже зараз думаємо, як облаштовувати їхнє життя далі. Чеська республіка – наш надійний партнер у цьому”.

Також чехи допомагають і дніпрянам, чиє життя цьогоріч розділилося на до та після 14 січня. Це жителі багатоповерхівки, зруйнованої ворожою ракетою.

В пам’ять про загиблих високі гості поклали квіти і вшанували захисників на Алеї Пам’яті.