Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Україна повідомила про підозру голові парламенту Чеченської Республіки Магомеду Даудову. Він займався формуванням нових підрозділів угруповань ворога, які дислокуються на території північного Кавказу.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал СБУ.

За безпосередньої участі Даудова були створені:

"78-й моторизований полк спеціального призначення "Північ-Ахмат";
батальйон "Південь-Ахмат";
батальйон "Захід-Ахмат";
батальйон "Схід-Ахмат".

"За даними слідства, "мобілізовані" проходять військову підготовку в університеті спецназу, який розташований у місті Гудермес Чеченської Республіки. Потім бойовиків перекидають до тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей", – пише пресслужба.

Встановлено, що упродовж липня-листопада минулого року підозрюваний особисто приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя, де зустрічався з ватажками загонів "кадирівців" й закликав до ведення активних бойових дій проти наших воїнів.

Зокрема у своєму Telegram-каналі підозрюваний поширював виступи Кадирова щодо виправдовувань російської агресії.

Даудову було повідомлено про підозру за статтями Кримінального кодексу України:

ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (здійснення пособництва у веденні агресивної війни);
ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (здійснення пособництва у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків, вчинене представником влади та за попередньою змовою групою осіб);
ч. 3 ст. 436-2 (поширення службовою особою матеріалів, у яких містяться виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України).

"Наразі фігурант перебуває на території Росії. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності", – пише СБУ.

Нагадаємо, РБК-Україна писало про те, що в Черкаській області було викрито російську шпигунку, яка хотіла влаштуватися до органів місцевого самоврядування.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.