П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Перед Великоднем багато хто планує масу справ з підготовки до великого свята, і серед клопотів про наповнення великодніх кошиків та різноманітних частування на столи для ситної зустрічі гостей у прибраних будинках також намагаються не забути привести себе до ладу, щоб мати належний зовнішній вигляд.

Тут важливо не забувати про звичаї та існуючі заборони на Великодньому тижні, щоб правильно вибрати час для походу в перукарню або СПА-салони.

Чи можна у Чистий четвер та Страсну п'ятницю займатися різними косметичними процедурами – читайте у матеріалі нижче.

Одразу зазначимо, що в церковному календарі три дні перед Світлим Воскресінням Сина Божого дуже важливі – вони приурочені до Таємної вечори Спасителя з учнями, розп'яттям Ісуса Христа на горі Голгофа під Єрусалимом і наступним Воскресінням Месії.

Таким чином, у Чистий четвер і Страсну п'ятницю віруючі дотримуються важливих правил і дотримуються суворих обмежень.

Особливо багато табу саме у п'ятницю перед Великоднем, який є найсуворішим днем. І хоча в сучасному світі деякі заборони дотримуватися важко, люди все одно, по можливості, намагаються перенести свої плани на іншу дату.

Щоб зрозуміти, які справи слід починати скоріше, а що можна перепланувати на потім, розберімося – що можна і не можна робити в Чистий четвер і Страсну п'ятницю, які в 2023 році випадають на 13 і 14 квітня відповідно.

Правила та звичаї для Чистого четверга

Цього дня обов'язково потрібно очиститися: як тіло, так і думки. Бажано викупатися до сходу сонця – існує думка, що це запорука краси та здоров'я на цілий рік. Тому догляд за зовнішністю вітається.
Так, у цю дату стригтися навіть рекомендується. Вважається, що з підстриженим у Чистий четвер волоссям "підстригаються" хвороби та невдачі.
Потрібно також ретельно прибрати свої будинки, винести весь мотлох і закінчити прання, оскільки після цієї дати і до Великодня ніяких домашніх робіт виконувати не можна.
Додамо, що саме в Чистий четвер заведено пекти паски та фарбувати яйця, готувати великодні страви.
Не можна в цей день лінуватися, ходити брудним та залишати сміття у домі – це вважається гріхом.
А ще існує твердження, що в цю дату не можна позичати гроші, щоб не втратити свій добробут.

Заборони та правила у Страсну п'ятницю

Цього дня найбільше обмежень. Причому не лише на "мирські справи", а й щодо раціону. Так, заведено дотримуватися суворого посту і не можна взагалі нічого, крім хліба і води. Вживання алкоголю – під суворим табу.
Категорично забороняється стригтися, і взагалі торкатися гострих металевих предметів. Це не та дала, коли можна приділяти увагу "наведенню краси", ходити на манікюри, відвідувати СПА-процедури.
Також не можна прати, гладити, шити, готувати та прибирати – все прибирання потрібно завершити у Чистий четвер.
Будь-які роботи на землі (на дачах, городах та в саду) – заборонені.
Також не рекомендується в цю дату веселитися та святкувати. Так, краще перенести проведення хрестин та вінчання, не відзначати у Страсну п'ятницю дні народження.
А ще під суворим табу – лайка і лихослів'я, суперечки та з'ясування стосунків.