Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Білий дім поклав більшість провини за хаотичний вихід американських військ з Афганістану в 2021 році на попередню адміністрацію, в опублікованому підсумку секретних звітів, надісланих у четвер Державним департаментом США і Міністерством оборони США до Конгресу.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

Дії президента США Джо Байдена «суворо обмежили» умови, створені його попередником, президентом США Дональдом Трампом, говориться в документі, у якому йдеться про результати дослідження суперечливого виходу.

“Хоча президент завжди мав намір покласти край цій війні, також незаперечно, що прийняті рішення та відсутність планування попередньою адміністрацією суттєво обмежували доступні варіанти”, — сказав Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій під час брифінгу для журналістів у четвер.

У звіті на 12 сторінок автори звинувачують Трампа у серії виведень американських військ з Афганістану та в переговорах щодо Доської угоди 2020 року з Талібаном, згідно з якою Сполучені Штати погодилися вивести всі сили США до травня 2021 року.

«Під час передачі влади від Трампа до Байдена адміністрація, що йде, не надала жодних планів щодо того, як провести остаточне виведення чи евакуювати американців і афганських союзників», — йдеться в документі.

"У результаті, коли президент Байден прийшов на посаду 20 січня 2021 року, Талібан був у найсильнішій військовій позиції з 2001 року. Він контролював, чи боровся за контроль над майже половиною країни", – йдеться в звіті.

У той же час Сполучені Штати мали лише 2500 військових на місцях — це найменша кількість військ в Афганістані з 2001 року — і президент Байден зіткнувся з кінцевим строком, який президент Трамп встановив для виведення військ США з Афганістану – до травня 2021 року, щоб Талібан не відновив напади на війська США та союзників».

Звіт Білого дому наводить оцінку розвідувального співтовариства США в травні 2021 року про те, що «Кабул, ймовірно, не зазнає серйозного тиску до кінця 2021 року після виведення американських військ». Жодна агенція США не передбачала, ні те, що група так швидко захопить контроль, сказав Кірбі, ні що афганці «не зможуть боротися за свою країну, особливо після 20 років американської підтримки».

Республіканці в Палаті представників, ймовірно, використають секретні звіти, щоб активізувати розслідування виходу військових з Афганістану.

"Коментарі Джона Кірбі під час сьогоднішнього брифінгу для преси в Білому домі – ганебні та образливі", – заявив у четвер голова Комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол, депутат від республіканської партії.

«Президент Байден прийняв рішення про вихід і навіть вибрав точну дату; він відповідальний за масові провали в плануванні та виконанні».

Хаос через відсутність ясності

Здебільшого хаос під час виведення викликаний тим, що групи допомоги та евакуйовані описали як непослідовну політику щодо того, яким афганцям дозволено сідати на евакуаційні рейси з країни. Деякі з цих афганців, включно з тими, хто працював перекладачем та виконував інші допоміжні функції в армії США, були вразливими до помсти з боку Талібану.

Відео, як десятки афганців у відчаї біжать за військовим літаком США, що злітає з міжнародного аеропорту Хаміда Карзая, стають на шасі, а деякі падають насмерть, стали визначальними образами виведення та викликали масову критику адміністрації.

Кірбі критикував репортерів, які назвали виведення хаотичним, і ухилився від запитання Голосу Америки про те, як адміністрація Трампа могла нести відповідальність за визначення того, кому було дозволено сідати на борт цих евакуаційних рейсів.

«Ці перші кілька днів були дуже, дуже важкими. Вони були дуже напруженими, тому що ми не мали сил у міжнародному аеропорту імені Карзая», — сказав Кірбі, додавши, що незабаром розпочався «чудовий» масовий процес евакуації.

"У якийсь момент під час евакуації кожні 48 хвилин злітав літак, наповнений людьми, як американцями, так і афганцями. І жодна місія не була пропущена", – додав він.

Хоча понад 124 000 американських громадян, осіб з правом на проживання у США і афганців зрештою евакуювали, деякі літаки залишилися порожніми, а тисячі людей застрягли в Кабулі.

Групи допомоги, які допомагали в евакуації, заявили, що проблеми з повітряним транспортом були в основному результатом непослідовної політики США та відсутності координації між Державним департаментом і Пентагоном. У результаті вразливі афганці залишилися, але евакуювали тих, хто не перебував у зоні ризику.

«Схоже, що хоча деякі елементи Державного департаменту та Міністерства оборони виконали неймовірну роботу, вони зробили це, незважаючи на відсутність міжвідомчої координації та часом непослідовні вказівки з Білого дому», — сказав Голосу Америки Марк Джейкобсон, який допомагав в організації евакуйованих з Афганістану.

У 2006 році Джейкобсон служив в Афганістані офіцером військово-морської розвідки, а в 2009-2011 роках був заступником представника НАТО та заступником політичного радника в Міжнародних силах сприяння безпеці.

У звіті Білий дім зазначив, що одним із уроків, засвоєних під час виведення військ, є «пріоритет більш ранньої евакуації, коли ми зіткнулися з погіршенням безпеки». У ньому йдеться, що офіційні особи використали уроки з Афганістану, щоб покращити процедури евакуації в Ефіопії та Україні.

«Якщо є якийсь позитивний висновок, так це те, що вони принаймні визнали, яким ___ шоу був Афганістан, і працювали набагато старанніше над аналізом можливих напрямків дій в Україні», — сказав Джейкобсон.

«Тривожить те, що, незважаючи на успішні спроби доставити українських біженців до США, надто багато хоробрих афганців все ще перебувають в таборах в ОАЕ та інших третіх країнах без жодної надії потрапити до Сполучених Штатів, не кажучи вже про сімей, які залишилися в Афганістані."

Не шкодую

Байден неодноразово заявляв, що не шкодує про своє рішення вивести війська з Афганістану, стверджуючи, що США витратили приблизно 2 мільярди доларів і втратили близько 2400 американських життів протягом двох десятиліть у боях у країні.

Міністр оборони США Ллойд Остін також заявив, що «не шкодує» про виведення військ, під час якого 13 американських солдатів і 169 афганців загинули в результаті теракту смертника в аеропорту Кабула, відповідальність за який взяла Ісламська держава-провінція Хорасан.

Кірбі сказав, що Байден «дуже пишається тим, як його адміністрація здійснила вихід», а перевірки, проведені міністерствами, показують, «наскільки серйозно президент ставився до того, щоб отримати уроки з цього виходу».