Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Посли США та Великої Британії відмовилися бути присутніми під час засідання Ради Безпеки ООН щодо України, запланованого на 5 квітня, де, як було заплановано раніше, планується розглянути питання примусової депортації дітей з окупованих територій України до Російської Федерації, яку остання називає “евакуацією”.

Саме за цей воєнний злочин Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Натомість представники РФ пропонували сьогодні заслухати виступ Львовох-Бєлової у Радбезі – віртуально.

“Якщо вона [Львова-Бєлова, – ред.] хоче відповісти за свої дії, вона може зробити це в Гаазі, – цитує речника британської місії в ООН Reuters. – Їй не слід надавати платформу ООН для поширення дезінформації”.

Віртуальну трансляцію заблокують

Посол Великої Британії при ООН заявляє, що не братиме участі у цьому засіданні та блокуватиме трансляцію виступу Львової-Бєлової

Таку ж заяву зробила і посолка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

У коментарі журналістам Томас-Грінфілд сказала: “Як ви знаєте, інші посли не братимуть участі у засіданні [Ради Безпеки ООН, – ред.]. І ні я, ні інші наші посли не будемо сидіти у кріслах. На нашому місці сидітиме експерт, якому було надано інструкції вийти із залу, коли виступатиме доповідачка, котрій ми опонуємо”.

Лінда Томас-Грінфілд також додала, що допоки Росія головує у Радбезі ООН цього місяця, Сполучені Штати “використовуватимуть будь-яку можливість, щоб дати їм [представникам РФ] відсіч у намаганні скористатися цим кріслом [голови Радбезу, – ред.] для поширення дезінформації чи підтримки їх зусиль”.

“Саме з цієї причини сьогодні ми опонуємо їх доповідачці – жінці, яку звинувачено у воєнних злочинах, яка задіяна у депортації дітей із їхніх домівок до Росії. Ми категорично проти цього, тому приєдналися до Великої Британії у блокуванні вебтрансляції ООН засідання, що дозволило б їй [Львові-Бєловій, – ред.] отримати міжнародну трибуну для поширення дезінформації та намагання захистити свої жахливі дії, скоєні в Україні”, – сказала Лінда Томас-Грінфілд.

Як повідомляв Голос Америки, Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Ордери, видані судом в Гаазі, звинувачують Путіна у воєнному злочині примусової депортації населення (дітей) з окупованих територій України до Російської Федерації.

Депортація дітей є складовою злочину геноциду – вважає юрист Еммануель Доуд, за чиїм позовом МКС видав ордер на арешт Путіна. Еммануель Доуд, переконаний, що Володимира Путіна таки судитимуть і він понесе покарання.

Як повідомляв Голос Америки, за іронією долі, єдиним членом ради, який коли-небудь бойкотував засідання ради, був колишній Радянський Союз. У 1950 році СРСР більше півроку бойкотував засідання Ради з приводу представництва Китаю в ООН.