Понеділок, 30 Вересня, 2024

27 березня Президент України Володимир Зеленський опублікував в Instagram відео з наслідками російських ракетних ударів по Дніпровській ГЕС у Запоріжжі.

Пресслужба Зеленського опублікувала відео зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. На відео демонструють приміщення машинного (турбінного) залу електростанції з наслідками прильоту, зокрема пробитим перекриттям, розбитими стінами й вибитими вікнами.

Пресслужба Офісу президента назвала руйнування споруд та енергетичного обладнання ДніпроГЕС унаслідок російських ракетних ударів по цьому об’єкту критичної інфраструктури “значними”.

Ще 16 грудня стало відомо про удар по Дніпровській ГЕС. Про нього написав нардеп Олексій Федієнко, опублікувавши в Telegram скрін відео із соцмереж, на якому знято пожежу після ймовірного влучання ракети в ГЕС. Невідомо, скільки саме ударів завдала по ДніпроГЕС рф під час масованих ракетних атак.

Влада України раніше не робила офіційних заяв про удар (або кілька ударів) по Дніпровській ГЕС і не розповідала про наслідки. Водночас ще 22 листопада в “Укренерго” повідомляли, що у країні внаслідок масованих ударів росіян по інфраструктурі пошкоджено майже всі ТЕС й великі ГЕС.