Четвер, 3 Жовтня, 2024

Сполучені Штати Америки оприлюднили жорсткі обмеження на нові операції в Китаї для виробників мікросхем.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на рішення адміністрації США Джо Байдена, які приводить Bloomberg.

Це може завадити зусиллям щодо розширення на найбільшій у світі напівпровідникової арени. Закон про чіпи та науку вартістю 50 мільярдів доларів тепер забороняє фірмам, які виграли гранти, збільшувати виробництво на 5% для передових чіпів і на 10% для старих технологій.

Міністерство торгівлі США також повідомило про інші заходи, зокрема і обмеження витрат у розмірі 100 000 доларів на інвестиції у передові потужності в Китаї.

Ці обмеження є частиною зусиль США, спрямованих на те, щоб перешкодити амбіціям Китаю, забезпечуючи при цьому поставки компонентів, що лежать в основі революційних технологій, включаючи штучний інтелект і суперкомп'ютери, а також повсякденну електроніку. У минулі роки США вносили до чорного списку китайських лідерів у галузі технологій та прагнули перекрити потік складних процесорів. Вони заборонили своїм громадянам надавати певну допомогу китайській індустрії мікросхем.

Нові обмеження, пов'язані із Законом про чіпи, спрямовані на те, щоб накласти більш обтяжливі обмеження на компанії. Йдеться про лідерів галузі TSMC, Samsung та Intel, які всі працюють у Китаї. Обмеження можуть завадити довгостроковим зусиллям щодо переслідування зростання економіки Китаю, а також ускладнити Пекіну створення передових можливостей у себе в країні.

Представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь заявив у середу, що його уряд надіслав США дипломатичну скаргу щодо останніх обмежень. За його словами, Китай захищатиме права та інтереси китайських фірм.

Нагадаємо, що Сполучені Штати уклали угоду з Японією щодо обмеження експорту окресленого списку передового обладнання для виробництва чіпів до Китаю. До угоди також приєдналися Нідерланди.

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над подальшим посиленням обмежень на експорт обладнання для виробництва напівпровідників до Китаю.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн, персональні дані редакції та схожу адресу сайту. Єдиний домен РБК-Україна – www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: [email protected].