Середа, 2 Жовтня, 2024

Чи продовжуватимуть США підтримувати Україну "стільки, скільки потрібно", навіть якщо в американському суспільстві зменшиться підтримка України – таке питання на брифінгу у Держдепі США поставив журналіст видання The Epoch Times.

За словами журналіста, війна в Україні “не має ознак найближчого завершення”, а тим часом “громадська підтримка подальшої допомоги Києву з боку США, ймовірно, слабшає".

Речник Державного департаменту США Нед Прайс у відповідь заявив, що США залишатимуться відданими українським партнерам. “Ми прагнемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, – вкотре наголосив посадовець, і пояснив, що Штати підтримують порядок, заснований на правилах.

“Коли йдеться про російську агресію проти України, то так, це про Україну, в першу чергу. Бо Росія намагається відмовити Україні в праві на існування, диктувати їй зовнішню політику… Але у певному сенсі це значно більше, ніж тільки Україна чи будь-яка окрема країна. Йдеться про основні поняття, які лежать в основі Статуту ООН, які лежать в основі Декларації ООН з прав людини, в основі міжнародного права”, – сказав Нед Прайс.

Посадовець також назвав “дуже прості передумови порядку, заснованого на правилах":

великі країни не можуть залякувати малі країни;
“можливо” не означає, що це “правильно”;
країни мають суверенне право визначати своє власне майбутнє, свої власні партнерства, власні союзи, власні прагнення.

“Якщо Росії дозволять безконтрольно кинути виклик цьому в Україні, то країни в усьому світі цілком можуть отримати так званий мандат, аби кинути такий же виклик [порядку] в інших регіонах”, – зазначив Нед Прайс.

"Росія намагається позбавити Україну права на існування, диктувати їй зовнішню політику, а цей вибір, який має бути лише за українцями", – наголосив речник Держдепу.

Він також пояснив позицію Держдепартаменту щодо підтримки українського протистояння в російській війні: “Коли заснований на правилах міжнародний порядок опиняється під загрозою де завгодно, ми вважаємо, що це загроза повсюдна. Тому важливо, щоб Сполучені Штати були рішучі разом із десятками країн світу, які не лише підтримали Україну, але й підтримали систему ООН, Статут ООН, міжнародне право, Декларацію ООН з прав людини. Понад 140 країн світу зробили це вже тричі. І це не тому, що це “західна конструкція”, це не “американська конструкція”. Це – порядок, у який вірять країни в усьому світі. Це порядок, який забезпечує безпрецедентний рівень стабільності, безпеки та процвітання з тих пір – приблизно після 80 років після закінчення Другої світової війни”.

Неда Прайса також запитали, чому США не надішлють Україні винищувачі та не запровадить “максимальні санкції” проти Росії, “подібні до кампанії максимального тиску США на Іран”.

“Гадаю, ви… бачите всеосяжний режим санкцій, який, по-перше, завдав шкоди російській економіці. Це змусило Кремль вдатися до надзвичайних заходів, щоб підтримати економіку Москви, підтримати валюту, підтримати фінансові ринки", – каже Прайс. І додав: "І подивіться на ширший набір заходів, експортний контроль, який ми запровадили, який систематично позбавляв Росію можливості імпортувати сировину, яка їй знадобиться в довгостроковій перспективі для здійснення агресії проти України чи будь-якої іншої країни… Ви бачите, що санкції, які запровадили США та наші десятки партнерів по всьому світу, мали величезний ефект”.

Що стосується F-16, то, за словами Неда Прайса, США надали для українських партнерів те, що їм потрібно для бою наразі.

“Вам не потрібно вірити нам на слово щодо ефективності такого підходу. Ви можете подивитись на рішучість, стійкість, наполегливість наших українських партнерів, а також на успіх, до якого це призвело, і якому певним чином сприяла величезна допомога у сфері безпеки, яку надали Сполучені Штати та приблизно 50 країн навколо світу. Це рішення, які ми приймаємо на динамічній основі, точно враховуючи потреби в розмові з нашими українськими партнерами, у розмові з нашими партнерами в Європі, НАТО, а також у всьому світі”, – наголосив Прайс.

Як повідомляв Голос Америки, раніше координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі назвав причини, чому Штатам слід допомогти Україні здобути перемогу на полі бою.

«Україна не програє, якщо Захід не здасться», – так висловлювалися про ситуацію довкола війни експерти Центру стратегічних і міжнародних досліджень CSIS.

До слова, опитування свідчать, що 50% американців вважають Китай найбільшим ворогом своєї країни. Трохи більше третини – 32% опитаних – називали “ворогом країни” Росію, і ще 7% визначили найбільшим ворогом Північну Корею.