Четвер, 3 Жовтня, 2024

Наступного тижня в Туреччині пройде чотиристоронній саміт щодо "зернового коридору" з України по Чорному морю. У ньому візьмуть участь представники ООН, Києва та Москви.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Milliyet.

Видання з посиланням на джерела пише, що зустріч пройде в Стамбулі на наступних вихідних. Вже цього тижня делегація Міністерства оборони Туреччини вирушить на переговори до Росії.

Очікується, що участь у саміті в Стамбулі візьме президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш. На чотиристоронній зустрічі мають узгодити механізм роботи "зернового коридору", який має бути запущений протягом місяця.

Імовірно, згідно з цим механізмом, через протоки Босфор і Дарданелли в найближчі 6-8 місяців на світові ринки буде поставлено 35-40 млн тонн українського зерна. В першу чергу очікується вихід торгових суден, який стоять в порту Одеси.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики України Микола Сольський заявив, що якщо порти на Чорному морі залишаться заблокованими, то світ може втратити три врожаї української пшениці.

Соковиті і важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.