Субота, 5 Жовтня, 2024

Турецька сторона знову вимагає від Греції вивести війська з Егейських островів. В іншому випадку загрожує оскаржити грецький суверенітет над ними.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

Як заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, Греція нарощує військову присутність на Егейських островах в порушення Лозаннського договору 1923 року і Паризького договору 1947 року.

"Угоди є, але Греція їх порушує. Якщо Греція не припинить це порушення, на обговорення буде винесено питання про суверенітет островів", – зазначив він.

При цьому Греція вважає, що Туреччина навмисно невірно витлумачила договори. І Афіни мають повне право на захист після ворожих дій Анкари, включаючи давню загрозу війни.

У чому суть спору

Статус грецьких островів в Егейському морі регулюється Лозаннським договором 1923 року про протоки, Договором Монтре 1936 року, а також Паризьким мирним договором 1947 року – щодо острова Додеканес.

Примітно, що турецький уряд в 1936 році відповідно до Договору Монтре визнав право Греції на мілітаризацію островів Лемнос і Самофракія. Лозаннський договір дозволяє перебування грецьких військ на Лесбосі, Хіосі, Самосі та Ікарії, набраних з місцевих жителів, і сил поліції.

Демілітаризація острова Додеканес була нав'язана втручанням Радянського Союзу, але втратила всякий сенс після вступу Греції і Туреччини до НАТО.

Нагадаємо, раніше грецький МЗС скаржився на те, що Туреччина погрожує війною через суверенітет Егейських островів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.