Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван провів телефонну розмову з Ібрагімом Каліном, прессекретарем і головним радником президента Туреччини. Сторони обговорили війну в Україні та вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Білого дому.

Сторони обговорили свою постійну підтримку України перед обличчям російської агресії, а також відповідні зусилля щодо забезпечення виходу українського сільськогосподарського експорту на світові ринки.

Салліван висловив підтримку триваючим прямим переговорам Туреччини зі Швецією і Фінляндією для розв'язання проблем, пов'язаних з їх заявками на членство в НАТО, які США підтримують.

Своєю чергою в заяві турецької сторони йдеться, що Калін під час розмови з Салліваном заявив, що країни, які бажають вступити в НАТО, повинні засвоїти цінності і принципи Альянсу в галузі безпеки і боротьби з тероризмом.

"Було підкреслено, що Швеції і Фінляндії необхідно зробити конкретні кроки щодо терористичних організацій, що загрожують національній безпеці Туреччини", – додали в Анкарі.

Нагадавши, раніше Ердоган заявляв, що Туреччина виступає проти членства Швеції більшою мірою, і Фінляндії – меншою, через їхню позицію щодо учасників і прихильників "Робітничої партії Курдистану" (РПК), яких Туреччина розглядає як терористів.

Також ми писали, що влада Туреччини опублікувала офіційні вимоги, без дотримання яких вони блокуватимуть вступ Швеції та Фінляндії до НАТО.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.