Четвер, 3 Жовтня, 2024

Туреччина в переговорах з Росією пропонувала евакуювати українських військових, захисників Маріуполя, на територію своєї країни, проте Москва не погодилася з ініціативою Анкари.

Про це розповів лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, передає РБК-Україна з посиланням на Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi.

За його словами, тему евакуації бійців полку "Азов" обговорював представник президента Туреччини Реджепа Ердогана Ібрагім Калин з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

Для цього Туреччина пропонувала відправити свій корабель місткістю 2 тисячі людей з порту в Стамбулі.

"В будь-яку мить, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть їх з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. До закінчення війни вони будуть гостями Турецької Республіки, не воюватимуть", – передав Джемілєв слова спікера Ердогана.

На це Шойгу заявив, що "вони згодні випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то бійці повинні здатися – їм гарантують нормальне поводження, і нехай Зеленський дасть команду, щоб вони здалися".

На що Калин відповів, що "жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавались".

Так, переговори закінчилися безрезультатно.

Раніше віце-прем'єр України Ірина Верещук повідомила про новий етап переговорів за посередництва Туреччини про евакуацію військових з "Азовсталі" у Маріуполі. Планується почати з тяжкопоранених.

Нагадаємо, влада України розробила нова пропозиція про порятунок військових, на заводі "Азовсталь". Бійців ЗСУ планують обміняти на полонених російських солдатів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.